woensdag 4 maart 2015

Hogere grondtemperatuur vertraagt glasvezel - Automatisering Gids

De grondtemperatuur is van invloed op de snelheid waarmee signalen zich door glasvezelkabels verplaatsen en beïnvloedt zo de nauwkeurigheid van virtuele atoomklokverbindingen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. In samenwerking met het KNMI ontwikkelden ze een wiskundig mannequin dat dit effect beschrijft. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift utilized Optics. 

Voorspellingen over precisie

Voor het onderzoek is het glasvezelnet van SURFnet gebruikt om de signalen van extreem stabiele atoomklokken in Amsterdam over te brengen naar Groningen. Daarbij werd onder meer gekeken naar het effect van variaties in grondtemperatuur. Daarbij bleek dat de glasvezelverbinding bij oplopen van de temperatuur thermisch uitzet, waardoor het signaal van de klok een langere weg moet afleggen en met een kleine vertraging aankomt. Er is nu een mannequin ontwikkeld dat dit effect beschrijft, zodat op foundation van grondtemperatuurmetingen een voorspelling kan worden gedaan over de precisie van atoomklok-uitlezingen op afstand.

Sneller mobiel web

Virtuele atoomklokken worden onder andere gebruikt voor zeer nauwkeurige tijds- en plaatsbepaling. In de toekomst kunnen virtuele atoomklokken by means of glasvezel zorgen voor sneller mobiel information superhighway doordat meerdere zendmasten op efficiëntere wijze gelijktijdig gegevens kunnen uitwisselen met een smartphone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten