maandag 30 maart 2015

Eind 2016 glasvezel voor iedereen in buitengebied Achterhoek - De Gelderlander

VARSSEVELD - De provincie Gelderland gaat er van uit dat eind 2016 iedereen in het Achterhoekse buitengebied glasvezel heeft.

Dat stelden Pieter Hoenderken van Het Internethuis en raadslid Frits Schmidt uit Oost Gelre donderdagmiddag tijdens een informatiebijeenkomst bij De Radstake.

ProbleemDat snel information superhighway in het buitengebied een probleem is, daarover waren de bezoekers van de informatiebijeenkomst bij De Radstake het donderdagmiddag snel eens. Omdat de meeste woningen in het Achterhoekse buitengebied een adsl-aansluiting hebben, is het information superhighway traag.

De oplossing: glasvezel of het gebruik van een zogeheten draadloze 4G-router.

500 euro10 Achterhoekse gemeenten gaan samen met de provincie bewoners in het buitengebied aansluiten op het snelle glasvezelnetwerk. Dat kost 500 euro per aansluiting, de aanschaf van een 4G-router kost zo'n 60 euro. Bij beide zijn de abonnementskosten niet meegerekend.

Goed alternatiefTot de glasvezelkabel er ligt, is 4G volgens Hoenderken in ieder geval een goed alternatief. "4G is four tot 5 maal sneller dan adsl. Het kan een aanvulling zijn op glasvezel, met name voor de heel ver afgelegen panden. Maar het kan very wellnáást glasvezel, voor de boerenbedrijven waar elektronische apparatuur continu moet worden gemonitord."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten