maandag 30 maart 2015

four trends in glasvezel - CIO.nl

Achtergrond - De eerste glasvezelverbindingen voor dataverkeer werden al in de jaren 70 ontwikkeld door het bedrijf Corning Glass Works. Al in 1975 werd het mogelijk om statistics met een snelheid van 45 Mbit per seconde door een glaskabel te sturen.

Sinds die vroege jaren is het snel gegaan. Zo werd in 1987 een snelheid bereikt van 1,7 Gigabit en kon er 50 kilometer zonder repeater gecommuniceerd worden. In 1996 werd 5 Gigabit bereikt over een lengte van liefst 11.300 kilometer by the use of onderzeese kabels.

Glasvezel bevindt zich momenteel in de vijfde generatie en heeft zijn weg gevonden naar huishoudens omdat het door verschillende doorbraken steeds goedkoper is geworden. Maar wat laten de developments op dit moment zien?

1. Switching gaat volledig optisch

Op dit second moet voor transmissie van signalen van glasvezel over web nog een conversie gedaan worden van optische naar elektrische signalen. Dit vraagt om tijd en is niet bevorderlijk voor de latency van het netwerk.

Wanneer netwerken volledig optisch gaan en geen elektrische signalen hoeven te worden omgezet, kan de latency omlaag en de snelheid omhoog. Wel moeten daarvoor nog obstakels in optische routing en wisseling tussen golflengtes worden opgeslost, schrijven onderzoekers Francis Idachaba, Dike U. Ike en Orovwode Hope in een paper (pdf).

2. Snelheid gaat naar de terabits

Door signalen te combineren en comprimeren, iets wat kenmerkend is voor de vijfde generatie glasvezel, kunnen steeds hogere snelheden worden bereikt en daar is door de verdere groei van het internet grote behoefte aan. Onderzoekers zijn al in staat meerdere 40 Gbit en a hundred Gbit lijnen te combineren waardoor snelheden van terabits bereikt worden. De dalende prijs van glasvezelcomponenten maakt de groeispurt realiteit.

In oktober vorig jaar werd door onderzoekers van de universiteiten van Florida en Eindhoven een officieus snelheidsrecord van 255 Tbit/sec gevestigd. Hiervoor werden zeven glasvezelkabels gecombineerd tot één pijplijn. In hele experimentele opstellingen zijn zelfs snelheden van petabits mogelijk, zo toonden IT-leverancier NEC en glasvezelontwikkelaar Corning in 2013 al aan.

three. De opkomst van polymeervezel

Polymere optische kabels kennen verschillende voordelen ten opzichte van glas en koper. In vergelijking met glas is polymeer goedkoper en minder foutgevoelig. In de luchtvaartindustrie worden toepassingen van polymere verbindingen tussen componenten momenteel onderzocht. In de toekomst moet polymeer alrightworden ingezet om de laatste afstand tussen het wijkkastje en de thuisaansluiting bij de klant te verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten