dinsdag 24 maart 2015

Glasvezel: Het werk achter het netwerk - GlasVezel.nu

Steeds meer huishoudens en bedrijven hebben een glasvezelaansluiting. Ongeveer 2 miljoen huishoudens kunnen momenteel toegang tot het glasvezelnetwerk krijgen. Ruim 600.000 huishoudens maken okaydaadwerkelijk gebruik van een aansluiting op het netwerk. En het aantal blijft groeien. Tijd om eens stil te staan bij wat er nodig is om al die aansluitingen mogelijk te maken: de infrastructuur, de centrales, de glasvezelkabel. Glasvezel.nu nam een kijkje in de keuken van Spitters, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel- en coaxnetwerken.

Spitters is in 1955 als een elektrotechnisch bedrijf gestart. Inmiddels is het uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt van de glasvezeltechniek. Het bedrijf legt onder andere glasvezel- en coaxnetwerken aan voor partijen als Reggefiber en UPC. Op dit second werkt Spitters onder andere aan de aanleg van een FttH-netwerk in de wijk Stratum in Eindhoven. Hier worden ruim sixteen.000 huizen aangesloten op glasvezel. Sinds een aantal jaren richt Spitters zich alrightop coöperaties en bewonersinitiatieven. "Het platteland en de kleinere dorpen komen vaak niet in aanmerking voor de aanleg van snelle breedbandnetwerken. We zien steeds vaker dat bewoners dan zelf in actie komen en in eigen beheer een glasvezelnetwerk aan willen leggen," zegt advert Baartmans, commercieel supervisor bij Spitters. "HSLnet in Heeze-Leende is hier een mooi voorbeeld van. Daar zijn alle kernen, bedrijventerreinen en een deel van de buitengebieden voorzien van een glasvezelaansluiting."

Aanleg

Bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk komt heel wat kijken. In Eindhoven bijvoorbeeld, duurde de voorbereiding van het undertaking ongeveer een half jaar. "Tijdens de voorbereiding maken we onder andere afspraken met alle betrokken partijen en overheden, wordt actual bepaald waar de kabels komen te liggen, stellen we een gedetailleerde planning op." Voor de daadwerkelijke aanleg moet dan nog eens een jaar worden uitgetrokken. "Eerst wordt het hoofdtraject gegraven," legt projectleider Marcel de Geest uit. "Vanuit de wijkcentrales gaan de kabels naar de verschillende straten in de wijk. Hier worden ze verder vertakt naar de huizen in de straat. We trekken de glasvezelkabel in ieder geval door tot aan de erfgrens van ieder pand. Bij iedere bewoner vragen we toestemming om de kabel o.k.door te trekken naar de woning. all rightals de bewoners niet direct een glasvezelabonnement af willen sluiten, treffen we dan toch alle voorbereidingen om een aansluiting op een later tij dstip mogelijk te maken. Samen met de bewoners gaan we bekijken waar we de aansluiting het beste aan kunnen leggen. Bij oude huizen en bij hoogbouw is dat soms een flinke puzzel. Als alle glasvezels door de mantelbuizen zijn geblazen, komen we nog een keer terug om het laatste stuk af te monteren en aan te sluiten. Soms moeten we dus wel 2 of 3 keer een afspraak met de bewoners maken, voordat alles gereed is. En dat voor ruim 16.000 panden. Ons call-middle heeft haar handen vol om alle afspraken op het juiste second in te plannen en te bevestigen. Dat kost veel tijd en is soms lastig voor de bewoners. Maar uiteindelijk zullen zij daar een snelle glasvezelverbinding voor terug krijgen." 

Dunne vezels

Het leggen van glasvezels is erg specialistisch werk. De vezels zijn maar 9/one hundred twenty five µm dik. "Hoewel de dunne vezels bijzonder sterk zijn, moeten ze wel goed beschermd worden. Tegen knaagdieren bijvoorbeeld. Daarom worden de vezels in verschillende lagen van coating en isolatiemateriaal verpakt," vertelt Marcel de Geest. De glasvezelkabels verlaten de wijkcentrale by means of dikke mantelbuizen. In een mantelbuis zitten verschillende duct's (buisjes van 14 mm doorsnede), waarin de glasvezelkabels geblazen worden. Elk van deze geblazen glasvezelkabels biedt capaciteit om maximaal forty eight woningen aan te sluiten. "Naar ieder huis of pand worden twee vezels gelegd. Een daarvan wordt gebruikt voor internet en telefonie. De andere voor de televisiesignalen. We houden precies bij welk vezeltje naar welk huis loopt. We moeten natuurlijk de juiste signalen naar het juiste huis kunnen sturen. En als er een storing is, moeten we precies weten waar zich die bevind t. Iedere vezel is dus afzonderlijk aan te sturen vanuit de wijkcentrale."

Graven

De glasvezeltechniekbranche staat niet stil. Er zijn doorlopend nieuwe ontwikkelingen op het gebied van glasvezel. Zo worden er regelmatig alternatieve manieren bedacht om netwerken aan te leggen. "Het graven is één van de grootste kostenposten," legt Baartmans uit. "We zijn dus steeds op zoek naar manieren om dat goedkoper te doen. Je kunt bijvoorbeeld voordeel behalen door de aanleg van glasvezel slim te combineren met die van de nutsvoorzieningen. Soms moet je very welleven out-of-the-container denken. De lokale overheden zijn een belangrijke speler om hierin mee te denken. Momenteel zijn wij bezig met een task in Bergeijk waarbij de bewoners zelf enkele graafwerkzaamheden voor hun rekening nemen. Onder toezicht van Spitters graven zij de sleuven, waar wij dan vervolgens de kabels in leggen. Dat is wel een heel creatieve manier om de kosten te drukken." Spitters houdt alle ontwikkelingen die – zonder daarbij in te boeten op kwaliteit – bij kunnen dragen aan een go edkopere aanleg nauwlettend in de gaten.

De toekomst

"Glasvezelverbindingen zijn de toekomst," vindt Baartmans. "Snelle verbindingen worden steeds belangrijker. Stabiele communicatie is nu al onmisbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beveiliging. Veel objecten worden op afstand bewaakt. Met het oog op de toenemende vergrijzing en de druk op de zorgsector zal er steeds vaker gezocht worden naar mogelijkheden om zorg op afstand te bieden. o.k.scholen maken meer en meer gebruik van het information superhighway. In de buitengebieden, waar meestal niet eens een kabelverbinding beschikbaar is, zorgt dat al snel voor problemen. Het is dus niet vreemd dat er zoveel burgerinitiatieven ontstaan om okayde bewoners van de buitengebieden en de kleinere dorpen snel te voorzien van een glasvezelverbinding. Spitters wil daar graag aan meehelpen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten