vrijdag 13 maart 2015

Glasvezel en kabel vechten om DSL-gebruikers - Computerworld.nl

Achtergrond - Een aanzienlijk deel van de Nederlanders zit nog op DSL. Maar omdat DSL tegen zijn grenzen aanloopt zal dat aandeel teruglopen. Wie gaat er met dat been vandoor?

In 2011 voorspelde guys dat het verglazen van Nederland 5 tot 10 jaar zou duren, maar dat is voorlopig nog niet gelukt. Op dit moment is het grootste glasvezelnetwerk (Reggefiber) in handen van KPN. Maar De ACM heeft KPN opgelegd om concurrenten toegang te blijven geven tot dat netwerk om een gezonde concurrentiestrijd mogelijk te maken. Hierdoor heeft bijvoorbeeld Vodafone de mogelijkheid om glasvezel-cyber web aan te bieden, maar o.k.lokale partijen als OnsBrabantNet.

Tevreden met kabel

Ondertussen krijgen dus steeds meer mensen toegang tot een glasvezelvervinding. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hadden er in 2013 nog 1,5 miljoen huishoudens de mogelijkheid om van glasvezel gebruik te maken, nu zijn dat er naar schatting zo'n 2,1 miljoen. Dat lijkt goed nieuws voor suppliers die inzetten op glasvezel, zoals Vodafone en KPN, maar de cijfers zijn niet zo rooskleurig als op het eerste gezicht lijkt.

2,1 miljoen huishoudens kunnen weliswaar gebruikmaken van een glasvezelverbinding, maar dat zegt niet dat zij dit daadwerkelijk doen. Uit dezelfde onderzoeksresultaten van ACM blijkt dat er sinds afgelopen jaar slechts een derde van het aantal Nederlandse huishoudens gebruikmaakt van de nieuwe verbinding. Dit komt neer op 619.000 huishoudens. Het overgrote deel van de Nederlanders lijkt tevreden met een kabelverbinding (48%) en een DSL-verbinding (forty three%), al is de verwachting dat deze laatste groep de komende jaren kleiner gaat worden. Internetsnelheden gaan steeds verder omhoog, maar DSL kan dit moeilijk bijbenen omdat de maximale capaciteit bijna is bereikt.

Geen glasvezel

providers die juist niet voor glasvezel kiezen, zijn UPC en Ziggo. Deze laatste mag overigens graag de term gebruiken, maar beide partijen hebben geen plannen om hun kabelnetwerk te verglazen tot aan de deur. De reden: er is nog genoeg ruimte om de snelheid van het kabelnetwerk te verhogen. Onlangs verhoogde Ziggo nog de internetsnelheid tot 200 Mbit/s. De company zegt dat glasvezel en kabel in de praktijk even snel zijn: "Wij zeggen niet dat het een beter is dan het ander. Er zijn op dit second te weinig verschillen om te investeren in glasvezel tot aan de deur."

Er zouden miljoenen nodig zijn om glasvezel aan te leggen in buitengebieden. Volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is er veertig tot zeventig miljoen euro nodig om alleen al het Groningse platteland van een glasvezelverbinding te voorzien. Wat very wellniet altijd pleit voor glasvezel: vanwege de nieuwe technologie zijn alle zwaktepunten mogelijk nog niet in kaart gebracht.

Vooralsnog zijn er weinig grote verschillen tussen glasvezel en kabel, al wordt als voordeel van glasvezel wel vaak genoemd dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. XS4ALL ziet dat een toenemend aantal zelfstandige gurus daarom voor glasvezel kiest: "Grafische ontwerpers, fotografen of mensen die werken in de media, kunnen sneller bestanden uploaden," zegt een woordvoerder van de issuer. "all rightgame enthusiasts maken graag gebruik van glasvezel." Door de symmetrische aard van de verbinding, is glasvezel volgens XS4ALL daarnaast energie-efficiënter.

Wensen van de consument

Los daarvan lijkt de keuze voor kabel of glasvezel vooral aan de behoefte van de consument te liggen. Nu de discussie niet meer gaat over snelheden, leggen providers de center of attention op het aanbieden van zo divers mogelijke bundels. Aan de consument om daaruit een keuze te maken die aansluit op zijn datagebruik en andere wensen. Wie er dan uiteindelijk met de grote groep DSL-gebruikers vandoor gaat, kan alleen de toekomst uitwijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten