De ambities zijn er wel, bij zowel de Opsterlandse gemeenteraad als het college van B en W. Maar de aanleg van glasvezelnetwerken kent vele haken en ogen. En dus is het faculty voorzichtig. "Ik wil geen ambities neerleggen die we niet kunnen waarmaken", stelde wethouder Piet van Dijk maandag in de gemeenteraad.
Ruim een vijfde van de Opsterlandse adressen heeft geen snel information superhighway. Opsterland is daarmee koploper in Friesland. Iedereen ziet de enorme economische potentie van de aanleg van glasvezelnetwerken in het buitengebied. Het aansluiten van al deze adressen kost echter tussen de 15 en 20 miljoen euro, schat de wethouder. "Hadden we dit geld, dan was het helemaal geen gekke investering." Het geld is er niet en dus is het vooral aan particulieren en bedrijven in het buitengebied om samen met initiatieven te komen.
In Olterterp en It Sûd zijn er al plannen. Deelname aan een provinciaal pilotproject kwam te vroeg, maar volgens de wethouder lopen er gesprekken om het project alsnog vlot te trekken. "Een geslaagd voorbeeld realiseren, zou enorm helpen. Maar denk niet dat dit eenvoudig is."
Een gemeente kan veel willen. Om marktstoring te voorkomen mag een gemeente zich echter alleen met aanleg van dit soort netwerken bemoeien wanneer het de komende jaren voor marktpartijen niet interessant is. Bovendien zijn er grote, niet goed in te schatten, financiële risico's. Van Dijk: "En we willen niet in het ene dorp wel aanleggen en in het andere niet. Dat kunt u als raadsleden all rightniet verkopen. Velen hebben zich al vertild aan dit soort initiatieven en dat ben ik niet van plan."
Opsterland legt de bal dus bij burgers en bedrijven, maar wil wel zoveel mogelijk informatie verschaffen en waar nodig processen begeleiden. Dat gaat een deel van de raad niet ver genoeg. "Dêr sjutte wy net safolle mei op", aldus Klaas de Boer (BAS). Partijen vonden very welldat ze geen goede afweging konden maken. Het school wil 30.000 euro uittrekken om de voorgestelde ambitie te realiseren. "Wêrom binne de kosten fan in hegere ambysje internet yn kaart brocht?", wilde Oebele van der Veen (CU) weten. "Dan kinne wy in kar meitsje." Het antwoord kwam er maandag niet. Over een maand praat de raad verder over het onderwerp. Voor die tijd komt er een brief van het school waarin de mogelijkheden van een deels hoger ambitieniveau worden toegelicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten