woensdag 11 februari 2015

Glasvezel industrieterrein te duur - Sa! 24 | Kijkt anders

Bedrijven op het industrieterrein van Gorredijk smachten naar een snelle internetverbinding, maar de aansluitkosten zijn zo hoog dat het er voorlopig niet van komt. De Stichting Bedrijventerreinen Gorredijk (Stibego) is teleurgesteld in de opstelling van de gemeente Opsterland.

Langs de Overtoom en De Kromten ligt al een glasvezelkabel. Enkele direct aangelegen bedrijven zijn er okayal op aangesloten. Bedrijven verder op het industrieterrein nog niet. Volgens Jan Dijkstra, voorzitter van Stibego, kost aansluiting van het hele terrein naar schatting 300.000 tot 400.000 euro. "Dat heeft Fryslân Ring ons op een bijeenkomst voorgehouden. Dat is natuurlijk voor dat beperkte aantal bedrijven een veel te hoog bedrag."

Stibego turned into bezig met een inventarisatie van belangstellenden toen van het gemeentehuis het signaal kwam om even niets te doen. Dijkstra: "De gemeente wilde het voortouw nemen. Het bleef lang stil en vervolgens is een gesprek met Fryslân Ring de enige concrete actie geweest. We hadden van de gemeente als sparringpartner meer verwacht." Het is voor Stibego lastig zelf verdere stappen te ondernemen. Dijkstra en zijn bestuur voelen er niets voor om een soort kabelbedrijf te worden met alle verantwoordelijkheden en risico's van dien. "Dan moet de gemeente al minimaal zorgen voor een garantstelling."  Dijkstra vindt dat all rightde gemeente belang heeft bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. Er zijn op de industrieterreinen nog veel ongebruikte kavels. "Wanneer je die bij potentiële kopers aan kunt bieden met de aanwezigheid van snel information superhighway, heb je een concurrentievoordeel."

Raadslid Romke de Jong (D66), zelf ondernemer op het industrieterrein, spoorde wethouder Piet van Dijk tijdens de laatste raadsvergadering aan om alles in het werk te stellen om de zaak in beweging te krijgen. "Gemeente en provincie willen een inhaalslag maken. Het loopt nu spaak op de kosten. We willen zo graag initiatieven uit de mienskip. Stibego is daar een goed voorbeeld van. De glasvezelkabel ligt al heel dichtbij. Dan moet het toch mogelijk zijn een oplossing te vinden?"

Wethouder Van Dijk liet in de raadsvergadering al weten dat het heel lastig is. Overheden mogen zich alleen bemoeien met witte gebieden die voor marktpartijen niet interessant zijn. Daar vallen industrieterreinen niet onder, zij worden aangemerkt als grijze gebieden. "Ik zal mijn finest doen, maar wit is wit en grijs is grijs."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten