maandag 23 februari 2015

Vodafone bereikt 1 miljoen huishoudens by the use of glasvezel - GlasVezel.nu

Vodafone kan één miljoen Nederlandse huishoudens bereiken by way of het glasvezelnetwerk. Het bedrijf maakt in een persbericht bekend dat deze mijlpaal in februari behaald zal worden. 

Momenteel heeft ongeveer een kwart van de huishoudens in Nederland (2 miljoen) toegang tot het glasvezel. Vodafone zal daar deze maand één miljoen huishoudens van kunnen bedienen met haar glasvezelnetwerk. Met eigen netwerkapparatuur en glasvezelkabels naar de wijkcentrales, kan de operator zich onderscheiden van andere aanbieders op het gebied van internet-, televisie- en telefoniediensten, zo stelt het bedrijf in haar persbericht.

Vodafone spreekt in het bericht o.k.haar zorgen uit over de overname van glasvezelaanbieder Reggefiber door KPN. Het bedrijf is voor haar glasvezelaansluitingen afhankelijk van concurrent KPN. Tot aan de wijkcentrales kan Vodafone eigen netwerkapparatuur aanleggen om diensten als web, televisie en telefoon by means of glasvezel te leveren. Voor het laatste stukje glasvezel – tussen de centrale en het huis van de klant – zegt Vodafone afhankelijk te zijn van andere aanbieders; met name KPN. Het telecombedrijf vindt dat het op deze manier lastig is om op de markt voor glasvezelverbindingen te concurreren. Een goede concurrentie is pas mogelijk wanneer Vodafone niet meer alleen afhankelijk is van KPN.

Voor een goede concurrentie is het belangrijk dat de uitrol van het glasvezelnetwerk niet verder vertraagt. Vodafone zegt fors te investeren om haar glasvezelnetwerk zo dicht mogelijk bij de huishoudens te krijgen. "Nu KPN volledige zeggenschap heeft over Reggefiber, verdwijnt voor bird de prikkel om snel uit te rollen," zo stelt Gerard Overmars, directeur Vodafone Thuis. "We zien dat het aanleggen van glasvezel naar de huizen toe de laatste jaren stagneert en versnippert." Het aantal huizen dat per wijkcentrale over glasvezel beschikt is klein. Daardoor is het onaantrekkelijk om netwerkapparatuur in de centrales te plaatsen. Volgens Overmars vormt dat een risico voor effectieve concurrentie op de glasvezelmarkt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten