zondag 8 februari 2015

Voldoende belangstelling voor glasvezel in Oosthoek - Sa! 24 | Kijkt anders

Circa 70% van de ongeveer 450 adressen tussen Hoornsterzwaag en Donkerbroek hebben belangstelling om deel te nemen aan het assignment Glasvezel in de Oosthoek. Dat is voldoende om de volgende fase van het task op te starten: het aanvragen van offertes voor de aanleg.

Sinds de zomer van 2014 zet een groep inwoners zich in voor sneller cyber web in het buitengebied rondom Hoornsterzwaag, in de gemeenten Heerenveen, Opsterland en Ooststellingwerf. Dit gebied kampt nog vaak met een (zeer) trage internetverbinding. Het project wordt ondersteund door het breedbandloket van de provincie Fryslân.

Bijdrage aan leefbaarheidEen glasvezelverbinding biedt veel voordelen. Zo is voor het delen van bestanden, thuiswerken en modern onderwijs een goede verbinding nodig. Mensen kunnen langer thuis blijven wonen, omdat zorgverleners steeds vaker op afstand mee kunnen kijken. Bedrijven merken okaydat voor beveiliging en het doorgeven van information een stabiele en snelle internetverbinding essentieel is.

De telefoonlijn, die nu vaak voor de internetverbinding wordt gebruikt, zal in de toekomst niet meer voldoende zijn. Een glasvezelverbinding levert een belangrijke bijdrage aan het behouden en versterken van de leefbaarheid en de economische ontwikkeling op het Friese platteland.

VervolgprocesNu er voldoende potentiële deelnemers aan het undertaking zijn, wordt de enterprise case verder uitgewerkt. Aannemers kunnen nu gaan rekenen van de aanleg van het netwerk moet gaan kosten. Nadat de offertes binnen zijn, kunnen de kosten per aansluiting nader worden bepaald. Er wordt dan very wellgekeken welke straten (te) weinig belangstelling hebben. Deze berekeningen zijn naar inschatting in maart/april gereed. Dan kan okayde subsidieaanvraag naar de provincie de deur uit. Als alles meezit, kan de aanleg van het netwerk in de zomermaanden starten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten