donderdag 26 februari 2015

Glasvezel door de riolering 'geen optie' voor SallandGlas - Tubantia

RIJSSEN/HOLTEN - De techniek om glasvezel door de drukriolering aan te leggen, is voor Salland geen reële optie. Dat beweert bewonersinitiatief SallandGlas.

"Afgelopen week werd bekend gemaakt dat het buitengebied van Rijssen-Holten is of nog wordt voorzien van glasvezel, waarbij deze in het riool wordt gelegd. Uiteraard hebben we voor Salland deze optie okayonderzocht. Meerdere keren zelfs", zo zegt Ben Nijboer van SallandGlas.

"Zowel in de prille fase van het eerste challenge in Boekel als later toen Lonneker daarmee experimenteerde. Vorig jaar heeft de provincie Overijssel een onder­zoek laten doen naar deze ervaringen en de uitkomst daarvan become duidelijk: aanleg door drukriool is inderdaad wat goedkoper, maar niet zo héél veel. Er wordt bespaard op de afstanden, maar de kabel moet regelmatig in en uit het systeem, waardoor het voor­deel weer verdampt", zegt Nijboer.

'Bestand tegen rioolgassen'

Jelcer Networks spreekt tegen dat glasvezel door het riool op het platteland niet rendabel zou zijn. „De kabel, ontwikkelt door Prysmium Draka, is bestand tegen de agressieve gassen die in het riool voorkomen." Draka geeft dezelfde garantie op de kabel als een reguliere glasvezelkabel, minimaal 30 jaar, zegt hij. „Dit wordt door SallandGlas wederom verkeerd geïnterpreteerd." De conclusie uit een rapport van Royal HaskoningDHV in opdracht van Overijssel luidt: „De techniek is goed toepasbaar. Alle partijen zijn er positief over. Het gerenommeerde Dusseldorp, expert in rioolservice, is een krachtige associate die de rioolkennis bij Jelcer verder aanvult."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten