donderdag 26 februari 2015

Projectleider KempenGlas: 'Buitengebied in de Kempen heeft binnenkort ... - Eindhovens Dagblad

REUSEL-DE MIERDEN - Meer dan 2000 aanmeldingen zijn er inmiddels bij KempenGlas binnen vanuit de buitengebieden van Reusel-De Mierden, Bladel, Oirschot en Moergestel.

Je moet wel een bepaalde schaalgrootte krijgen om interessant te zijn voor providers.

Een gemiddelde dekking van zo'n 70 procent van alle huishoudens in dat gebied, zegt Jo van de Pas, aanjager en begeleider van het glasvezelproject. Daarmee is het volgens hem zeker dat er glasvezel komt in het buitengebied van de Kempen.

Tot 15 maart kunnen inwoners zich nog aanmelden zonder extra kosten. Dan zijn alle lokale coöperaties opgericht, één per kern. De 326 aansluitingen van bewoners van recreatiepark Stille Wille in Oirschot maken geen direct deel uit van OirschotGlas, maar vormen vanwege de specifieke eigendomssituatie een afzonderlijke tak van KempenGlas.

Leden worden eigenaar van netwerk

De leden worden eigenaar van het netwerk. Van de Pas: "Wij zijn een burgerinitiatief, gericht op het vergroten van de leefbaarheid in het buitengebied. Dat is een heel andere benadering dan van commerciële bedrijven." Hij noemt beeldbellen, zorg op afstand maar vooral all rightzakelijk gebruik als voorbeelden voor de noodzaak van snel cyber web in het buitengebied.

Het lokale burgerinitiatief is de sleutel tot het succes, meent Van de Pas. "Je moet wel een bepaalde schaalgrootte krijgen om interessant te zijn voor suppliers en om de kosten van de infrastructuur te kunnen dragen. De lokale mensen kunnen voldoende draagvlak en vertrouwen winnen. Maar zonder de ervaring die ik inbreng zou het niet in meerdere gemeenten gelijktijdig van de grond kunnen komen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten