maandag 26 januari 2015

RTV Baarn (nog) niet te ontvangen via glasvezel - Dichtbij.nl

REGIO  |  18 november 2014   |   reageer   |   Door de Dichtbijredactie (Baarns Weekblad)

BAARN - Baarn krijgt in rap tempo glasvezel. Mensen die al zijn aangesloten, komen echter tot de ontdekking dat zij de Baarnse lokale omroep RTV Baarn niet meer op de televisie kunnen ontvangen. RTV Baarn becijfert dat zij in de komende tijd een derde van de huidige kijkers zal verliezen.

Iedere glasvezelaanbieder heeft pakketten waaruit een consument zijn keuze kan maken. Per pakket wordt aangegeven hoeveel televisiezenders erin zijn opgenomen, maar vaak niet om welke zenders het precies gaat. Zowel brancheorganisatie OLON (Organisatie voor Lokale Omroepen Nederland) alsook het Commissariaat voor de media geven aan dat de glasvezelaanbieders conform de MediaWet verplicht zijn de lokale omroep in het basispakket door te geven. De aanbieders geven hieraan vooralsnog weinig gehoor, behalve als RTV Baarn ervoor zou betalen. Dit zou een additional kostenpost opleveren van 800 euro per maand, een bedrag dat onze lokale omroep niet kan betalen.

Voorlopig lijken de website van RTV Baarn, YouTube en de sociale media de aangewezen kanalen om het lokale nieuws te bekijken en beluisteren. De OLON heeft een zogenaamde Media Hub opgetuigd, die verschillende mogelijkheden biedt om nieuws op de web sites van lokale omroepen te ontsluiten, maar all rightom nieuws te versprei den by way of sociale media, als Twitter en facebook. De bedoeling is dat de OLON het televisiesignaal all rightgaan aanbieden bij de glasvezel providers. In de komende vier, vijf maanden zal duidelijkheid ontstaan of dit zal gaan lukken.

Een tussenoplossing is dat het signaal dat nu aan kabelexploitant Ziggo wordt doorgegeven, okaynaar de OLON gaat. Die zorgt dat het op het glasvezelnetwerk terecht komt. Op dit moment wordt onderzocht of die oplossing haalbaar is. okaydeze oplossing geeft extra kosten: ongeveer 375 euro per maand. De situatie rond de glasvezel heeft de volle aandacht van RTV Baarn: de omroep rust pas als alles naar tevredenheid is opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten