zondag 11 januari 2015

Universiteit Groningen brengt glasvezelinitiatieven op platteland in kaart - GlasVezel.nu

Onderzoekers binnen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn tot de conclusie gekomen dat de kwaliteit van information superhighway op het platteland nog altijd een groot probleem is. Dat vinden veel bewoners van de buitengebieden okayen zo zijn er inmiddels tientallen burgerinitiatieven ontstaan die zich hard maken voor een kwalitatief hoogstaand breedbandnetwerk in hun woonomgeving. Eén van de onderzoekers van de RUG, promovendus Koen Salemink brengt momenteel al deze initiatieven in kaart. Glasvezel.nu stelde hem enkele vragen over dit challenge.

Salemink werkt aan een proefschrift over de rol van cyber web en digitale bereikbaarheid bij plattelandsontwikkeling. Hierbij kwam hij involved met enkele van de drijvende krachten achter verschillende burgerinitiatieven die zich inzetten om glasvezelnetwerken in hun regio te realiseren. "Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de RUG, en ik ontvangen regelmatig e-mails van uiteenlopende betrokken partijen – van kabelbedrijven tot melkveehouders, van ambtenaren tot ouders met schoolgaande kinderen. Uit die contacten blijkt dat overal in Nederland initiatieven worden opgezet om de digitale bereikbaarheid van het platteland te verbeteren. We merkten o.k.dat veel breedbandinitiatieven worstelen met dezelfde vragen." Zo ontstond het idee om alle breedbandinitiatieven in de buitengebieden in Nederland in kaart te brengen. "Met dit overzicht hopen we de verschillende groepen met elkaar in contact te kunnen brengen, zodat zij kennis kunnen delen en ervaringen uit ku nnen wisselen. We hopen dat dit bijdraagt aan de uitvoering van hun plannen," zegt Salemink. "Bovendien willen we nu wel eens weten wat er waar in het land precies gebeurt. Concrete vragen uit de praktijk en wetenschappelijke nieuwsgierigheid komen zo samen in dit onderzoek."

De enter voor het overzicht komt uit het eigen netwerk van de onderzoekers, aangevuld met desk analysis door scholar-assistent Sanne Kasten. "Er is veel te vinden op cyber web, maar we vermoedden dat we niet alle initiatieven op deze manier op de radar konden krijgen. De eerste reacties die inmiddels binnenstromen tonen aan dat ons vermoeden juist turned into." 

Oproep

De eerste versie van de lijst van initiatieven staat nu on-line. De stadia waarin de initiatieven zich bevinden lopen uiteen van belangstellingsregistratie tot aan de daadwerkelijke aansluiting van huizen op glasvezel. Er staan nu forty three initiatieven op de lijst, maar initiatiefgroepen kunnen zich nog melden. Het is de bedoeling van de onderzoekers om een zo compleet mogelijk overzicht te creëren. "We hanteren geen strikte einddatum voor ons onderzoek" stelt Salemink. "Toch vragen we de betrokken partijen om zich zo spoedig mogelijk te melden. Er spelen momenteel allerlei zaken in Den Haag en very wellde provinciale verkiezingen komen er aan. Een zo compleet mogelijk beeld kan helpen om de politiek duidelijk te maken hoe groot het probleem van slecht web op het platteland is en hoe belangrijk het is om de lokale initiatieven te ondersteunen. 

Contacten

Op de vraag of er contacten zijn tussen de verschillende initiatiefgroepen in het land, antwoordt Salemink dat die er wel zijn, maar dat het hem opvalt dat de groepen nu vooral naar de overheden kijken. "Ze vragen bijvoorbeeld om (financiële) ondersteuning. Het zou mooi zijn als ons overzicht de initiatieven met elkaar in contact brengt om van elkaar te leren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld van elkaar leren hoe je succesvol een subsidie-aanvraag in kunt dienen bij de provincie of bij de related Communities Initiative van de eu. 

Niet opgeven

"Het landschap van breedband- en glasvezelinitiatieven is heel divers", vindt Salemink. "De ene partij is veel verder gevorderd dan de andere. Beginnende groepen schrikken van de complexiteit van de materie." Hij wil de initiatiefgroepen dan very welleen boodschap meegeven: "Hoe moeilijk het soms o.k.lijkt, wanhoop niet, geef niet op! Veel vergevorderde initiatieven zijn very wellooit op nul begonnen. Het is het belangrijkste dat er een drijfveer is om iets goed te doen voor de gemeenschap. Binnen de kortste keren praten gepensioneerden over dark fibers, belichting en vraagbundeling. De overheid zal vervolgens de drijfveer moeten erkennen en de inititiefgroepen ondersteunen. Ondersteunen, maar niet overnemen. Zo komt het allemaal samen bij breedband op het platteland: De rol van grote marktpartijen in een geprivatiseerde markt, de burger die het niet pikt en het zelf oppakt en de overheid die de zaak kan faciliteren – next technology Plattelandsontwikkeling!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten