vrijdag 16 januari 2015

college Hellendoorn wil three miljoen lenen voor aanleg glasvezel - GlasVezel.nu

Het faculty van burgemeester en wethouders van Hellendoorn stelt de gemeenteraad voor een lening van three miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de kleine kernen. Dat staat te lezen op de website van de gemeente. 

De raad en het school willen dat in de gehele gemeente de aanleg van glasvezel mogelijk wordt gemaakt. Met het verstekken van een lening kan deze wens all rightdaadwerkelijk worden verwezenlijkt, stelt de gemeente Hellendoorn. De lening van three miljoen euro tegen een rentepercentage van 5% zal worden verstrekt aan een initiatiefnemer die de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de kleine kernen zal gaan realiseren. De gemeente stelt als voorwaarde dat alle woonadressen de mogelijkheid krijgen om aangesloten te worden. Er moet dus een kabel worden aangelegd, ongeacht of de bewoners op het adres all rightdaadwerkelijk gebruik gaan maken van de glasvezelverbinding.

De lening maakt onderdeel uit van het totale investeringsbudget van 6,three miljoen euro voor de 3100 aansluitingen in het gebied. De provincie Overijssel stelt een subsidie van 1 miljoen beschikbaar, naast een lening van 800.000 euro. Met de lening van de gemeente van three miljoen, resteert nog een 'gat' van 1,5 miljoen. Dat zullen de bewoners zelf op moeten brengen. De investering komt neer op gemiddeld 1.250 euro per aansluiting.

De Stichting Glashelder onderzoekt momenteel of een marktpartij geïnteresseerd is om glasvezel in het buitengebied aan te leggen of dat zij de aanleg zelf in de hand kunnen gaan nemen. Stichting Glashelder is opgericht door de Plaatselijke Belangen van Egede, Eelen, Hancate en Rhaan, Daarle, Daarlerveen, Hellendoorn, Haarle, 't Hexel, Hulsen en Marle. Het is een initiatief van de bewoners van de buitengebieden. Glashelder verwacht in het voorjaar de inwoners van het buitengebied te kunnen informeren over de concrete plannen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten