zondag 18 januari 2015

Hellendoorn leent geld voor aanleg glasvezel in buitengebied - dé Weekkrant

HELLENDOORN - Het faculty van burgemeester en wethouders stelt de raad voor een lening van three miljoen euro te verschaffen tegen een rentepercentage van 5% aan een initiatiefnemer voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de kleine kernen. *

Het is de uitdrukkelijke wens van de raad en het school om de aanleg van glasvezel in de gehele gemeente mogelijk te maken. Met verstrekken van een lening kan deze wens all rightdaadwerkelijk worden verwezenlijkt.

Provinciale Staten van Overijssel hebben vorig jaar besloten hoe aan lokale initiatieven voor breedbandinternet in het buitengebied en op bedrijventerreinen uitvoering dient te worden gegeven. De provincie stelt geld beschikbaar om dit mogelijk te maken. Door de different Plaatselijke Belangen in onze gemeente is een werkgroep gevormd die een stichting heeft opgericht onder de naam Stichting GlasHelder. De Stichting GlasHelder onderzoekt momenteel of een marktpartij geïnteresseerd is om glasvezel in het buitengebied en in de kleine kernen aan te leggen of dat zij dit zelf ter hand kunnen nemen. De lening die het school aan de raad voorstelt, wordt verstrekt aan één (markt)partij die dan de verplichting heeft hele buitengebied inclusief de kleine kernen van glasvezel te voorzien.

De Stichting GlasHelder heeft bij de provincie in november 2014 een vooraankondiging ingediend voor de aanleg van glasvezel voor het gehele buitengebied van de gemeente. Dit betekent dat de stichting te kennen heeft gegeven om in het buitengebied van Hellendoorn glasvezel aan te leggen. Omdat Cogas voor het gebied ten oosten van de Regge o.k.zo'n vooraankondiging bij de provincie heeft ingediend, is de stichting overleg gestart met Cogas over dat gebied. In principe is het mogelijk dat een marktpartij het initiatief van GlasHelder overneemt en van de lening gebruik wenst te maken.

Voorstel aan de raad

Het totale investeringsbudget is 6,3 miljoen euro voor 3100 aansluitingen. De provincie stelt een subsidie van 1 miljoen beschikbaar, 8 ton wordt als lening door de provincie verstrekt en 1,5 miljoen euro zullen de bewoners zelf moeten opbrengen (gemiddeld € 1.250,- per aansluiting). Voor de resterende 3 miljoen euro stelt het school aan de raad voor dit te lenen. De voorwaarden zijn dat dit voor het gehele buitengebied geldt inclusief de kleine kernen, de gemeente het 1e recht van hypotheek heeft op de te realiseren ondergrondse infrastructuur en dat de looptijd maximaal 20 jaar is. Een verdere voorwaarde aan de lening is dat o.k.alle woonadressen de mogelijkheid krijgen om aangesloten te worden. Met andere woorden de kabel wordt in de ondergrondse infrastructuur aangebracht ongeacht of iemand daar daadwerkelijk gebruik van maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten