zaterdag 24 januari 2015

Onvrede in Salland door goedkoper glasvezel in Achterhoek - De Stentor

RAALTE/OLST-WIJHE/DEVENTER - SallandGlas wil opheldering van de provincie Overijssel, want de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek lijkt dankzij steun van de provincie Gelderland en tien gemeenten veel goedkoper te kunnen dan in Salland.

SallandGlas is het bewonersinitiatief dat snel internet op het platteland van Raalte, Olst-Wijhe en Deventer wil laten aanleggen.

Wie meedoet met SallandGlas, betaalt eenmalig 2500 euro om glasvezel te krijgen. Maar woensdag meldden de provincie Gelderland en tien gemeenten in de Achterhoek dat hun inwoners hiervoor 'slechts' 500 euro hoeven te betalen. SallandGlas heeft daarover veel vragen gekregen van inwoners, hoe dit verschil te verklaren is. Terechte vragen, vindt SallandGlas. Bovendien is het in de gemeente Hellendoorn alrightgoedkoper met 1250 euro per inwoner.

Het assignment is deels afhankelijk van leningen en subsidies van de provincie Overijssel. Volgens SallandGlas zei de provincie dat de huidige constructie het maximale is wat de provincie magazine doen vanwege de regels over staatssteun. Op foundation daarvan maakte SallandGlas naar eigen zeggen de berekeningen en kwam die eigen bijdrage van 2500 euro eruit. Maar door dit goedkopere aanbod in de Achterhoek wil SallandGlas weten van de provincie of Overijssel er misschien toch niet een schepje bovenop kan doen. "Als het okayin Overijssel goedkoper kan, dan moeten we dat doen", zegt SallandGlas. "We willen dat onze deelnemers niet méér betalen dan strikt noodzakelijk is."

Wel roept SallandGlas inwoners op zich te blijven aanmelden, zodat de aanleg nog dit jaar begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten