vrijdag 2 januari 2015

Glasvezel buitengebied Lunteren - Ede Stad

Onlangs werd door de oorspronkelijke initiatiefnemer van Lunteren.internet, de heer Frits Nolet uit Vlaardingen, bekendgemaakt dat het adviesbureau IBFN, onder de naam Rural Fiber B.V. aan alle bewoners van het buitengebied een voorstel zal sturen voor aansluiting op het toekomstige glasvezelnetwerk. Volgens de plannen van Rural Fiber komt financiering van het netwerk geheel voor rekening van de aangesloten huishoudens en bedrijven, terwijl zijzelf het eigendom en de exploitatie in handen krijgen. Geschat wordt dat voor de aanleg een investering van circa € 5,2 miljoen nodig is.

Vier van de vijf leden van de initiatiefgroep Lunteren.internet zijn het niet eens met deze aanpak. Zij willen eerst een coöperatieve vereniging oprichten, zoals aanvankelijk turned into overeengekomen. In de toekomst kan het netwerk dan op niet-commerciële foundation worden beheerd. De kosten per aansluiting zullen daardoor aanmerkelijk lager zijn dan bij commerciële exploitatie.

De locale leden van het voorlopige coöperatiebestuur, Jan Willem Viets, Jos van Leerdam joke Wiebing-Vaarkamp en Theo Werkhoven, zijn van mening dat met de aanleg van het netwerk pas kan worden begonnen na vergelijkend onderzoek van meerdere aanbiedingen in plaats van met de eerste, en vooralsnog enige, partij in zee te gaan. Aanbieders zullen moeten worden beoordeeld op ervaring, betrouwbaarheid en financiële gezondheid. okayde keuze van partijen voor o.a. grondwerk, het leggen van glasvezel, het leveren en aansluiten van netwerkapparatuur, en de keuze van dienstenleveranciers zijn belangrijke aandachtspunten.Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de wijze van financiering en de hoogte van de eigen bijdrage zoals die door Rural Fiber gepresenteerd aan Lunteren.net. Het ontbreken van een deugdelijk onderbouwd bedrijfsplan en gebrek aan transparantie vinden zij onacceptabel. Omdat de vier locale leden van het voorlopige bestuur zich niet kunnen verenigen met de keuzes, gemaakt door de heer Nolet, he bben zij besloten zich van hem te distantiëren en de aanbieding van Rural Fiber niet te accepteren.

Een en ander heeft geleid tot minstens drie maanden vertraging in de uitwerking van de plannen. De samenwerking met de heer Nolet is inmiddels volledig beëindigd. Het huidige bestuur is zeer gemotiveerd om het glasvezelnetwerk op verantwoorde wijze te realiseren. Deze maand zal de Coöperatie Lunteren.internet bij de notaris worden opgericht.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten