dinsdag 5 mei 2015

KPN benut voordelen glasvezel niet - Totaal television

04 mei 2015

De door KPN aangekondigde zenderwijzigingen laten wederom zien dat KPN de voordelen van DSL en glasvezel niet volledig benut. KPN verwijdert zenders om nieuwe daarna nieuwe toe te voegen.

Bij de twee grootste concurrenten Ziggo en CanalDigitaal speelt beschikbare bandbreedte een belangrijke rol bij de samenstelling van het zenderaanbod. Ziggo heeft te maken met een vaststaande maximale beschikbare capaciteit op het eigen netwerk. Omdat het kabelbedrijf voorlopig analoge television in stand wil houden, is er minder ruimte voor digitale diensten beschikbaar. Op de bandbreedte waar nu één analoge zender wordt verspreid, kan Ziggo digitaal acht zenders in SD-kwaliteit of vijf zenders in HD-kwaliteit aanbieden. CanalDigitaal heeft geen eigen netwerk. Het moederbedrijf M7 community huurt bij satellietbedrijf SES bandbreedte op de Astra1- en Astra3-satelliet. Hierdoor loopt CanalDigitaal wat betreft het Nederlandse zenderaanbod enigszins achter op de concurrentie, maar biedt het wel meer internationaal georiënteerde zenders aan.

KPN heeft bandbreedtebeperking niet

KPN heeft bij het television-product Interactieve television deze bandbreedtebeperkingen bij het aanbieden van tv-zenders niet. Het heeft hierdoor de technische mogelijkheid om meer zenders dan de concurrentie aan te bieden. Natuurlijk moet KPN met de betreffende zenders wel distributieovereenkomsten tekenen. Om de prijs van het tv-abonnement concurrerend met andere aanbieders te laten zijn, is er toch sprake van een limitering van het aantal aangeboden television-zenders. Toch is het opvallend dat KPN al enkele jaren bij grotere zenderwijzigingen bij Interactieve tv zenders verwijdert om vervolgens gelijktijdig nieuwe zenders toe te voegen. Hierdoor stijgt het aantal zenders in het aanbod van Interactieve tv slechts licht.

Zenderwijzigingen bij KPN

KPN voegde onlangs drie HD-zenders en zeven Duitse zenders aan het zenderaanbod toe. Daar komt op sixteen mei BBC First in SD- en HD-kwaliteit bij. Bij de grote zenderwijziging op 1 juli voegt KPN muziekzender Wildhitz, RTL Crime, RTL Telekids en erotiekzender Vivid television aan het zenderaanbod toe. BBC Three, BBC 4, BBC enjoyment, DJAZZ.tv, Ginx, CBS fact, MTV brand new, VH1 en Focuz television verdwijnen uit het zenderaanbod. Al blijft Focuz tv – dat nu landelijke distributie heeft – wel lokaal beschikbaar. KPN voegt daarnaast wel bij meer zenders de television-dienst begin Gemist toe.

Geschreven door: Jarco Kriek

Henk Jan - Deventer -

04/05/2015 17:45 uur

Je hoeft niet bang te zijn dat VH1 classic weggaat. Die wordt nu o.k.niet doorgegeven. KPN heeft zelf geen enkel benul van wat ze zelf doorgeven. Bizar.

tim - Wageningen -

04/05/2015 17:44 uur

infrequent zet van KPN.

b - h -

04/05/2015 15:forty nine uur

Nogal vreemde zenderwijzigingen . Volgende maand worden wij aangesloten op glasvezel en waren serieus aan het bekijken of een overstap naar KPN of Telfort by way of glas een optie zou zijn . Met deze wijzigingen notice het er niet beter op. BBC 3 en 4 , Djazz tv en VH1 basic weg lijkt mij niet slim .KPN plaatst zich hiermee op achterstand met Ziggo.

peter - elim -

04/05/2015 14:56 uur

Dat de bbc three-4 eruit gaan is onbegrijpelijk.

Pieter - Den Helder -

04/05/2015 12:59 uur

Bandbreedte speelt niet, maar de apparatuur en licentiekosten tellen natuurlijk wel als er meer zenders worden doorgegeven.

Reageer

contemporary nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten