donderdag 14 mei 2015

Europa werkt nog niet mee aan glasvezel buitengebied Achterhoek - Tubantia

ARNHEM/WINTERSWIJK - De provinciale steun voor aanleg van het glasvezelnetwerk in de Achterhoek past nog niet binnen de Europese regels. Instemming van Brussel is noodzakelijk voordat het plan kan worden uitgevoerd.

o.k.moet precies duidelijk zijn welke gebieden binnen 3 jaar niet over een netwerk met een snelheid van 30 Mb beschikken.

MarktwerkingDaarnaast vindt de Europese Commissie in Brussel dat er sprake moet zijn van marktwerking, op groundwork van een open aanbesteding. De huidige werkwijze, waarin het initiatief van provincie en Achterhoekse gemeenten in een eigen besloten vennootschap is ondergebracht, voldoet daar niet aan.

Eigen opzetDe Achterhoekse gemeenten werken aan een eigen opzet, waarbij alle woningen en bedrijven in het nog steeds niet bekabelde buitengebied, op een glasvezelnetwerk worden aangesloten. De provincie ondersteunt dat okayfinancieel.

Vanwege die 'staatssteun' moet het plan okayaan de Europese regels worden getoetst. Het is daardoor onzeker of de aanleg o.k.daadwerkelijk dit jaar van birth kan gaan.

Aanmelden niet mogelijkDe gemeente Winterswijk laat burgers weten dat de aanmelding op dat glasvezelnetwerk voor de zomer niet mogelijk is. 'Wanneer wel is nog niet duidelijk'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten