vrijdag 15 mei 2015

Glasvezel De Wolden voor verbetering zorg - Das Mooi

DE WOLDEN – Bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden maakt zich al een aantal maanden sterk voor realisatie van glasvezel. De gemeente kent tal van 'witte vlekken'; gebieden waar weinig of geen toegang is tot breedband en snel information superhighway. In deze gebieden wonen veel ouderen.

De gemeente De Wolden heeft, net als de leisure van Nederland, te maken met een toenemende vergrijzing. Belangrijk is dat iedereen mee kan doen met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van gezondheidszorg en daardoor onze ouderen die zorg kunnen bieden die noodzakelijk is.

De overheid wil op de zorg besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit is geen verzorgingsstaat meer, maar in een maatschappij waarin zelf de regie voor de zorg moet worden genomen. Veel technologische ontwikkelingen en hulpmiddelen zetten hier op in. Dit zijn bijvoorbeeld: slimme app's op de telefoon die vitale functies monitoren. Mocht het nodig zijn, dan neemt een arts contact met de patiënt op naar aanleiding van deze gegevens. Een pill thuis waarmee patiënten makkelijk contact kan onderhouden met artsen en hulpverleners. alrightis er een slimme medicijn dispenser, die precies de medicijnen op het juiste tijdstip verstrekt, waardoor het innemen op de juiste tijd en in de juiste dosering niet wordt vergeten.

Langer thuis wonen met de juiste zorg

De overheid ondersteunt deze nieuwe ontwikkelingen krachtig. Niet alleen omdat het de ouderenzorg ten goede komt, maar o.k.omdat de zorg op deze manier veel betaalbaarder wordt. Het voorkomt onnodige eerste hulp opnames, er zijn minder ligdagen in het ziekenhuis, ouderen hoeven minder te reizen en er zijn door deze monitoring minder acute overlijdensgevallen. Mirjam Pauwels, wethouder van de gemeente De Wolden: "Als wethouder ben ik verantwoordelijk voor onder andere zorg. Er zijn hier grote veranderingen gaande. We verwachten dat mensen langer thuis blijven wonen en daar de juiste zorg krijgen."

Zorg op afstand

Voor zorg, waarbij diagnose en behandeling al is massive gesteld, is het heel goed mogelijk dat men voor vragen en controle niet meer naar de arts hoeft, maar gewoon vanuit huis contact kan opnemen. Deze vorm van zorg is er niet alleen voor ouderen maar all rightvoor zwangere vrouwen met diabetes, ouders met een gehandicapt variety, mensen die overspannen zijn of in psychische nood verkeren of mensen met hartproblemen. Zorg op afstand is vaak minder belastend voor patiënten en zorgverleners. Er hoeft minder te worden gereisd en er zijn geen wachttijden bij de arts of het ziekenhuis. Om dit contact optimaal te laten verlopen moeten de patiënten wel over een pill en een snelle internetverbinding beschikken om een geluid- en beeldverbinding tot stand te kunnen brengen met de hulpverlener. Daar is geen speciale apparatuur voor nodig; de iPad of een andere tablet zijn daar heel geschikt voor.

Levensloop bestendig

Gerard Schoep, directeur van Zorgcollectief Zuidwest Drenthe, stelt dat niet alleen de maatschappij in Nederland verandert, maar dat de zorg in Nederland mee verandert. "Ouderen zullen zo lang mogelijk zelf voor hun oude dag moeten zorgen. Dit zal nieuwe eisen stellen aan de huizen waarin we leven. Veel woningen zijn al levensloop bestendig gemaakt door aanpassingen waarmee mensen langer thuis kunnen blijven wonen. En dat is niet alleen een verhoogde wc, maar alrightin toenemende mate technische aanpassingen, zoals sensoren." Deze sensoren hebben een bewakingsfunctie en kunnen signaleren als iemand al lang de koelkast niet heeft gebruikt of als er iemand uit bed is gevallen. "Deze signalering kan er o.k.zelfstandig voor zorgen dat hulp wordt ingeroepen. Voor iedereen, maar vooral voor ouderen, is het belangrijk dat je je in je eigen huis veilig voelt. De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Toch prettig als je weet dat je een beroep kunt doen op hulpmiddel en" aldus Schoep.

De toekomst van onze zorg is al lang begonnen

Ouderen hebben nu al met deze veranderingen te maken. Maar all rightvoor mensen die nog niet oud zijn, maar dat wel hopen te worden, zijn deze ontwikkelingen belangrijk. Zij zijn de groep die zelf maatregelen kunnen treffen om zich goed voor te bereiden op een prettige, goed verzorgde oude dag in een veilig eigen huis. Glasvezel speelt een vitale rol bij al deze ontwikkelingen. Hierdoor kan heel veel vanuit huis worden geregeld en van veel hulpmiddelen op afstand gebruik gemaakt worden. Het is dan all rightniet de vraag of glasvezel noodzakelijk is voor zulke voorzieningen, maar hoe wij in onze gemeente glasvezel kunnen realiseren. Bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden wil glasvezel in de hele gemeente De Wolden realiseren, zodat de hier beschreven toepassingen alrightin deze gemeenschap gebruikt kunnen worden. assist all rightmee, teken een intentieverklaring op www.glasvezeldewolden.nl.

Informatiebijeenkomsten Glasvezel De Wolden

Bewonersinitiatief Glasvezel de Wolden gaat ondertussen met volle kracht door om het doel, glasvezel in de hele gemeente, te bereiken. In een groot aantal dorpskernen zijn al informatiebijeenkomsten geweest; een aantal volgt nog, waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd. Een grote bijeenkomst is 22 mei om 19:30 uur in het gemeentehuis in Zuidwolde. Deze bijeenkomst wordt niet alleen voor mensen uit Zuidwolde georganiseerd, maar voor iedereen die belangstelling heeft en er meer van wil weten of eerder verhinderd changed into voor een voorlichting. Op www.glasvezeldewolden.nl is het tijdstip en locatie van deze en volgende bijeenkomsten te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten