vrijdag 21 augustus 2015

Informatieavonden glasvezel buitengebied Raamsdonk, Waspik en Sprang-Capelle - GlasVezel.nu

Na de grote belangstelling voor het initiatief van KempenGlas, krijgen nu o.k.de inwoners van het buitengebied van Midden-Brabant de mogelijkheid om zelf een coöperatief glasvezelnetwerk aan te gaan leggen. 

Het blijft voor veel bewoners van het platteland een bron van ergernis: het langzame internet. Door de grote afstand tussen de huizen en de kernen, zijn de meeste inwoners van het buitengebied aangewezen op de oude koperen bekabeling. De kernen worden door de grotere marktpartijen voorzien van kabel of glasvezel, maar vanwege de hoge kosten worden de huizen in het buitengebied daarbij niet meegenomen.

Jo van de Pas uit Biest-Houtakker is vorig jaar begonnen met Kempenglas: een coöperatief mannequin voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. In dit model zijn de eindgebruikers de eigenaren van het netwerk. Kempenglas kan inmiddels rekenen op een deelname van 90% van de inwoners van het gebied. Nu wil hij met de steun van Rabobank en ZLTO o.k.de relaxation van het Brabantse buitengebied op glasvezel krijgen.

Een van de gebieden die een kans krijgen aan te sluiten bij het glasvezelnetwerk is de regio Midden-Brabant. Dit gebied omvat het buitengebied van Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Dongen, Waalwijk, Heusden, een deel van Den Bosch, Vught, Haaren, een deel van Oisterwijk, Tilburg en Goirle. Onder de naam Midden-BrabantGlas is er begonnen met het informeren en werven van deelnemers. In de startfase betalen de deelnemers eenmalig startgeld. Bij voldoende deelname zal half september het plan ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De provincie Noord-Brabant heeft uit de verkoop van Essent een bedrag van forty five miljoen in de BOM gestort. Deze gelden kunnen onder gunstige voorwaarden uitgeleend worden aan projecten ten behoeve van breedbandinternet in het buitengebied. 

Om de bewoners van het buitengebied van Raamsdonk (het gebied ten oosten van de A27), Waspik en Sprang-Capelle te informeren over het assignment, wordt vanavond een informatieavond georganiseerd. Jo van de Pas zal het glasvezelproject toelichten en vragen van de aanwezigen beantwoorden. Geïnteresseerden zijn om 20.00 uur welkom op de locatie 'De Kersenhof', Zijlweg 2 in Raamsdonk. 

Op dinsdag 18 augustus kunnen de bewoners van het buitengebied van Sprang-Capelle terecht bij Paardenmelkerij "De Bonte Hoeve" (Hoge Vaart eighty five, Sprang-Capelle). Vanaf 20.30 uur worden geinteresseerden uitgebreid geinformeerd over de mogelijkheden van glasvezel en het undertaking Midden-BrabantGlas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten