donderdag 27 augustus 2015

Glasvezel gaat laatste ronde in - dekrantvanmiddendrenthe.nl

Smilde - Het is een kwestie van de laatste twijfelaars en/of onwetenden over de streep trekken. Dan is o.k.in het 'onrendabele' buitengebied snel cyber web by way of glasvezel een feit.

Dat is de inschatting en de missie van Peter de Vries en Willem Tanis, twee van de glasvezelpromotors van het eerste uur. Samen met vele vrijwilligers van de werkgroep Glasvezel Midden Drenthe zijn ze met de door chook opgerichte stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe de afgelopen maanden in de buitendorpen bezig geweest met een gemeentebrede reclamecampagne. Met als doel zoveel mogelijk inwoners te laten tekenen voor het verkrijgen van glasvezel.

Op dit second staat de teller op een kleine forty three% en dat is 22% af van de benodigde sixty five%. Met andere woorden, tijd voor een eindsprint. Peter is trots op het al bereikte percent: 'We zijn sinds half maart bezig met de vraagbundeling. Dat is inclusief de vakantieperiode en dan is zo'n rating bij zo'n groot venture most advantageous goed. Een pluim voor al onze lokale ambassadeurs die voor de promotie in het eigen dorp zorgden. Je merkt dat er in de breedte steeds meer erkenning komt voor de waarde van glasvezelinternet. Particulieren en okayondernemers zien het belang en de zaken waar snel internet voor nodig is worden alrightsteeds zichtbaarder. Je kan niet meer zonder.'

Willem noemt het een enorme prestatie: 'Het is vooral te danken aan de goede vrijwilligersorganisatie en de goede organisatiestructuur. Het zegt all rightwat van de bewoners dat ze het belang er van inzien. Je ziet all rightdat kinderen hun ouders stimuleren om mee te doen. Scholen in de buitendorpen hebben er helemaal belang bij. Daar komen veel klachten vandaan over slecht web.'

Smildes

Ondanks alle informatieronden en media-aandacht komen zij en de ambassadeurs mensen tegen die de informatietrein gemist hebben. Alle reden om extra informatiemomenten te organiseren, aldus Peter: 'We gaan binnenkort avonden beleggen op plaatsen waar de scores laag zijn.

'Dan moet je vooral denken aan de Smildes, maar all rightaan Nieuw-Balinge, Orvelte, het buitengebied van Westerbork, Wijster en de bedrijventerreinen. Op 2 september is er bijvoorbeeld een avond voor de Ossebroeken in Beilen. We hebben zo'n drie maanden om op de gewenste sixty five% aanmeldingen uit te komen.' alrightgaan de ambassadeurs alle adressen waar nog geen reactie van is persoonlijk bij langs.

Veel sneller

Dat het nog niet zo ver is kan verschillende reden hebben en een daarvan is mogelijk de onbekendheid met het scherpe tarief van de aangeboden internetpakketten van Plinq en Netvisit by means of een coöperatievorm. Peter: 'Het komt waarschijnlijk doordat mensen nog in de gaten moeten krijgen dat het niet duurder is dan de bekende internetpakketten van andere providers als KPN en Ziggo. Het is niet alleen gelijkwaardig qua prijs maar veel sneller en we hebben het netwerk straks als coöperatie in eigen hand.'

Dat je meer voor hetzelfde geld krijgt moet toch aanspreken, verwachten Peter en Willem. Maar dan moeten de mensen er all rightvan doordrongen worden.In Roderwolde is de aanleg van glasvezel vanuit een soortgelijk glasvezelproject, onder de naam 'De Kop Breed', binnenkort een feit. Op 17 augustus is in het Provinciehuis in Assen het contract ondertekend waarbij door de provincie een lening beschikbaar werd gesteld voor de aanleg van het breedband netwerk in Roderwolde en omstreken. Over drie maanden moet in Midden-Drenthe alrighthet groene licht gaan branden van voor het glasvezelnetwerk in het buitengebied, zo vinden Peter en Willem.

'Maar dan moet je je wel aanmelden,' luidt het dringende advies van Peter.

Zie voor meer informatie de site, www.sterkmiddendrenthe.nl

Door Ron de Vos

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten