zaterdag 15 augustus 2015

Buitengebied West Maas en Waal wil glasvezel - GlasVezel.nu

alrighthet buitengebied van West Maas en Waal wil glasvezel. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft gehouden onder de bewoners en bedrijven. 

In 2013 heeft Reggefiber in de dorpskernen van de gemeente West Maas en Waal (provincie Gelderland) glasvezel aangelegd. Daarbij werden 6.300 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. De woningen in het buitengebied zijn niet meegenomen. very wellbedrijven en bedrijventerreinen behoorden niet tot de scope van Reggefiber. Dit was voor ondernemers op de bedrijventerreinen Veesteeg (Oost en West) de reden om zelf, samen met NDIX een open glasvezelnetwerk aan te laten leggen.

In samenwerking met Regio Rivierenland onderzoekt de gemeente West Maas en Waal nu of het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en op de overige bedrijventerreinen in de gemeente, haalbaar is. In april en mei van dit jaar is de behoefte aan een glasvezelnetwerk geïnventariseerd. Circa 800 huishoudens (72%) en bedrijven (28%) hebben daartoe een on-line enquête ingevuld.

Uit de enquête is gebleken dat 79% van de respondenten een aansluiting op glasvezel belangrijk of zelfs zeer belangrijk vindt. De geïnteresseerden geven aan met het oog op domotica, zorg vanuit huis en beveiliging, een dringende behoefte te hebben aan een optimaal werkende internetverbinding. 61% van de ondervraagden gaf aan bereid te zijn eenmalig mee te betalen aan de aanleg van glasvezel naar hun woning of bedrijf.

De uitkomsten van de enquête worden meegenomen door Regio Rivierenland, een samenwerkingsverband van 10 gemeenten. Regio Rivierenland werkt momenteel een breedbandplan uit. In samenwerking met een aantal marktpartijen wordt onderzocht of de aanleg haalbaar is en in welke vorm. Vervolgens is het aan de gemeenten in de regio om een keuze maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten