dinsdag 18 augustus 2015

chinese language markt en glasvezel drukken omzet TKH community - Financieele Dagblad (Registratie)

Technologieconcern TKH group in Haaksbergen heeft in het tweede kwartaal zijn omzet autonoom met 3,1% zien dalen als gevolg van minder activiteit op de Nederlandse glasvezelmarkt en minder vraag naar industriële bandenmachinesystemen in Azië.

Inclusief overnames en wisselkoerseffecten ging het verkoopcijfer bij TKH neighborhood per saldo toch omhoog met 3,2% tot €353,7 mln. Het bruto bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 12,7%. De winstmarge verbeterde van 9,eight% tot 10,7%.

'Een fraai winstcijfer en een fraaie marge, zeker gezien de terughoudendheid in China', luidt het commentaar van bestuursvoorzitter Alexander van der Lof.

'Amerikaanse invoerheffingen'

TKH kon afgelopen kwartaal met zijn divisie Industrial solutions minder bandenbouwmachines aan chinese language autobandenfabrikanten slijten. Die producenten kampten in de afgelopen maanden met Amerikaanse importheffingen. Die heffingen hebben de chinese bandeninvoer in de VS 80% duurder gemaakt.

Daardoor daalde de chinese machineorderintake bij TKH van het eerste op het tweede kwartaal van € eighty five mln naar €60 mln. Maar die bereikt in het vierde kwartaal weer een niveau van € 80 mln à €90 mln, aldus Van der Lof. 'De chinese language fabrikanten verplaatsen hun activiteiten nu naar Vietnam, Thailand, Noord-Amerika en Europa. Die bui is over, ja, gezien wat er de komende zes à negen maanden in de pijplijn zit. Ze bestellen weer. In juli ging de orderontvangst sterk omhoog.'

De resultaatsstijging became vooral te danken aan de levering van technische beveiligingssystemen voor gebouwen, tunnels en de industrie, de divisie constructing options, goed voor 42% van de totale omzet. Die divisie vergrootte haar omzet met 15,9%. De stijging van de ebita changed into 'fors'.

Glasvezelmarkt Nederland tegenvaller

Bij telecom options daarentegen ging de omzet in het tweede kwartaal met 2,9% omlaag en bij industrial solutions met four,6%. Daarbij liet de ebita van telecom nog een 'fraaie' stijging zien en ging het bedrijfsresultaat bij Industrial options 'licht' omlaag.

Telecom heeft in Nederland final van de 'krimpende glasvezelmarkt', aldus Van der Lof. 'Telecomoperators in Nederland zetten volop in op koper. In plaats van te kiezen voor glasvezel, upgraden ze hun kopernetwerk om de transmissiesnelheid te verhogen. Zo zijn hun kosten veel lager', aldus Van der Lof.

De aanleg van glasvezel in Duitsland, Frankrijk en Polen kon de tegenvaller in Nederland onvoldoende compenseren. 'Maar over 1 à 2 jaar gaan ze in Nederland weer volop in glasvezel', verwacht de algemeen directeur. Dat netwerk zal steeds verder worden uitgerold, voorziet hij. 'Met koper kun je niet iedereen voorzien van de juiste transmissie- en bandbreedtecapaciteit.'

Winstverwachting

De nettowinst zonder meerekening van afschrijvingen op goodwill en zonder eenmalige posten viel 13,four% hoger uit op €21,3 mln. Voor het hele jaar rekent TKH group op een nettowinst van € ninety three mln à €ninety eight mln. Dat is eight% à 14% meer dan de € 86,three mln over heel 2014. Daarmee evenaart het bedrijf zeker niet de winstverdubbeling van vorig jaar. Daarin zat alrighteen eenmalige bate van € 9 mln.

De solvabiliteit van TKH community is met 41,three% stevig. De ratio become zelfs nog iets beter dan eind juni 2014 (forty,8%).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten