dinsdag 30 december 2014

Steun voor glasvezel-lening Eersel - Eindhovens Dagblad

EERSEL - Het proces voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Daar waren de Eerselse fracties, uitgezonderd de VVD en CDA, het donderdagavond over eens. Toch ging de raad unaniem akkoord met de gemeentelening voor glasvezel.

De aanlegkosten voor glasvezel in categorie 2 bedragen ruim 1 miljoen. Omdat het vereiste aantal aanmeldingen niet is gehaald, is er een tekort ontstaan van ongeveer three,four ton. Dit gat in de begroting moet worden gedicht door middel van een gemeentelening aan de kabelmaatschappij.

Willem de Laat (PvdA-GroenLinks) had het over een 'hoofdpijndossier'. De fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks gaf aan 'knarsetandend' akkoord te gaan met het raadsvoorstel. ,,Ik krijg over vijf jaar liever het verwijt dat ik akkoord ben gegaan met een duur glasvezelabonnement, dan dat ik er voor heb gezorgd dat er geen glasvezel komt." Jos Heezemans (Eersel Anders) voelde zich 'met de rug tegen de muur gezet'. De fractie heeft vooral moeite met de onzekerheid en onduidelijkheid voor inwoners uit categorie 3 (verste buitengebied). Heezemans: ,,Zij zijn afhankelijk van categorie 2 en bungelen er eigenlijk maar een beetje bij." Als alternatief biedt burgerinitiatief KempenGlas volgens PvdA- GroenLinks en D66 onvoldoende zekerheid.

Dennis Hoffland (VVD) verbaasde zich over de opstelling van PvdA-GroenLinks en Eersel Anders. Hoffland refereerde nog eens aan het eerdere raadsbesluit om in te stemmen met het model van netwerkeigenaar Reggefiber, ten faveure van het coöperatieve model. ,,Ik denk dat wij destijds toch echt de juiste keuze hebben gemaakt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten