maandag 29 december 2014

Glasvezel in zicht voor ondernemers Zoetermeer - GlasVezel.nu

Glasvezel komt steeds dichterbij voor de ondernemers op de bedrijven- en kantorenterreinen in Zoetermeer. In de stad die zichzelf ICT-stad hoofdstad van Nederland noemt, wordt door lokale ondernemers hard gewerkt om een glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen van de grond te krijgen. Een flinke klus, want Glasnet Zoetermeer heeft zich tot doel gesteld glasvezel aan te leggen op alle bedrijventerreinen in de stad – samen goed voor ruim 1.000 bedrijven. Glasvezel.nu sprak met Jochem Regtuit van IPfiber. IPfiber is als onafhankelijke adviesorganisatie nauw betrokken bij het venture en heeft al op different plaatsen in Nederland collectieve glasvezelnetwerken gerealiseerd. 

In 2013 werd in opdracht van de Raad van Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) en de gemeente een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om na te gaan of er glasvezel aangelegd zou kunnen worden voor de bedrijven in Zoetermeer. Het bleek haalbaar om een eigen, coöperatief glasvezelnetwerk aan te leggen, op voorwaarde dat er voldoende bedrijven mee zouden doen. Hierop volgde een periode van voorbereiden, ontwerpen, bijeenbrengen van financiering, and so on. 

Vraagbundeling

Het project bevindt zich momenteel in de fase van vraagbundeling. Ondernemers op de bedrijventerreinen worden geïnformeerd over de plannen, prijzen en mogelijkheden van glasvezel. Om de aanleg van het glasvezelnetwerk o.k.daadwerkelijk te kunnen starten, moeten circa 150 bedrijven een contract afsluiten. "Wanneer deze drempel wordt behaald, gaat de Glasnet Zoetermeer op alle bedrijventerreinen een stratendekkend netwerk aanleggen. Bedrijven met een contract worden daarbij direct aangesloten op glasvezel. Bedrijven die in de initiële fase nog geen aansluiting willen, kunnen later alsnog eenvoudig worden aangesloten. Het aansluittarief zal dan wel hoger liggen dan het tarief dat tijdens de actieperiode geldt. Deze actieperiode liep oorspronkelijk op 14 december af, maar deze hebben we verlengd tot eind januari 2015 om meer bedrijven de kans te geven om aan te sluiten", zegt Regtuit.

Veel ondernemers reageren enthousiast. Er is interesse vanuit de hoek van grote internationaal opererende bedrijven, maar okayvan kleine bedrijven met bijvoorbeeld een webshop. Natuurlijk zijn er alrightveel vragen over bandbreedte, opleveringstermijnen, kosten, contracten, diensten, etc. Ieder bedrijf is anders en heeft dus haar eigen specifieke wensen. De leden van het projectteam proberen deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ring

Glasnet Zoetermeer zal een glasvezelring aanleggen waar op termijn de bedrijven op alle bedrijventerreinen op aangesloten kunnen worden. Het dekkingsgebied omvat bedrijventerreinen in Zoetermeer Noord – Oosterheem Park, Zoeterhage, Hoornerhage, Rokkehage, Brinkhage – en in Zoetermeer Zuid – Lansinghage, Rokkeveen Oost, kantorenpark Rokkeveen A12, Campus, Cityring, Afrikaweg-Bredewater, bedrijven stadscentrum en Australiëweg.

Het FttO (Fiber to the office) netwerk wordt een open netwerk, wat betekent dat alle providers de mogelijkheid krijgen om hun zakelijke diensten er op aan te bieden. Het eigendom komt bij de stichting Glasnet Zoetermeer te liggen. De ondernemers houden zo de regie over het netwerk. "Omdat de stichting geen winstoogmerk heeft, kunnen de kosten laag blijven," zo vertelt Regtuit. "Glasnet Zoetermeer werkt kostendekkend. Naarmate er meer bedrijven aanhaken op glasvezel, zijn er meer inkomsten. Deze zullen weer terugvloeien naar de aangesloten ondernemers in de vorm van verlaging van het maandtarief."

Founding companions

Een bijzondere partij in het task zijn de Founding companions: lokale ondernemers die het challenge een heat hart toedragen en die de eerste financiering hebben ingebracht. "Er is veel animo onder de bedrijven om zich aan te sluiten bij de Founding partners. Aangesloten bedrijven worden geregeld bijgepraat over de stand van zaken, fungeren als klankbord en leveren enter vanuit een meer strategisch perspectief. very wellvanuit de gemeente zijn de reacties positief. De onderlinge samenwerking verloopt goed", zegt Regtuit. "In de stuurgroep van Glasnet Zoetermeer is okayeen afgevaardigde van de gemeente Zoetermeer opgenomen zodat zij nauw betrokken zijn bij het undertaking."

Glasnet Zoetermeer is hoopvol dat de drempel van one hundred fifty bedrijven binnenkort bereikt zal zijn. Zodra deze mijlpaal is bereikt, kan al snel worden gestart met de daadwerkelijke aanleg. "Alle plannen zijn uitgewerkt, alle partijen zijn er klaar voor, de aannemer en de belichter zijn geselecteerd, we kunnen dus meteen aan de slag", laat Regtuit weten. "We kunnen het glasvezelnetwerk binnen een half jaar uitrollen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten