donderdag 25 december 2014

Glasvezel in Nederland - SUM

Glasvezel is een dunne sterke draad van glas, die razendsnel signalen kan versturen. net als ADSL en kabel kun je met glasvezel internetten, television-kijken en telefoneren, het grote verschil is alleen dat glasvezel veel sneller en constanter is!

Drie maanden aan HD-movies in een seconde

De maximale datatransport over glasvezel kan worden opgevoerd tot a hundred terabytes per seconde, wat zou neerkomen op drie maanden HD-movies in één seconde. Dit is door twee verschillende onderzoeksgroepen uit de VS en Japan ontdekt. Wel is het zo dat dit soort weird internetsnelheden niet zomaar voor consumenten beschikbaar zullen worden. Voordat de onderzoekers deze snelheid hebben kunnen bereiken hebben zij namelijk een aantal complexe aanpassingen aangebracht aan het netwerk. Bovendien is deze snelheid bij je thuis natuurlijk een tikkeltje overdreven.

Jouw mogelijke snelheid

Op dit moment wordt in Nederland de maximale snelheid van glasvezel bepaald door de internetproviders en de lasers aan weerszijden van de verbinding. Sinds 2011 wordt er tot een gigabyte per seconde aangeboden, oftewel tot 1000 megabytes per seconde. Wat dus nog lang niet het maximale uit het glasvezel haalt, maar toch al razend snel is. Zeker vergeleken met andere andere web mogelijkheden, zoals de kabel die maximaal ongeveer a hundred and twenty megabytes per seconde haalt of ADSL met maximaal maar 24 megabytes per seconde.

Enorme groei

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk enorm gegroeid. In 2006 waren er nog slechts 133 duizend huishoudens aangesloten, nu in 2014 zijn dat er al ruim 2,1 miljoen en dat aantal blijft groeien. Ongeveer een derde van deze huishoudens heeft okaydaadwerkelijk een abonnement afgesloten.

Glasvezel aanbieders

Momenteel zijn er al meer dan 25 glasvezelaanbieders, iedere company mag het aanbieden. KPN is de grootste aanbieder van glasvezel, andere grote aanbieders zijn dochters van KPN, XS4ALL en Telfort. Anders dan deze grote providers zijn er very wellbedrijven die zich alleen op het glasvezelnetwerk richten zoals concepts, Fiber en OnsBrabantNet. De laatste tijd zijn er steeds meer grote suppliers zoals Vodafone en Tele 2 die okayglasvezel aan bieden.

Aan het toenemend aantal van met glasvezel verbonden gemeentes in Nederland te zien, lijkt het er op dat in de toekomst meer en meer huishoudens glasvezel zullen gaan gebruiken. Het netwerk is nou eenmaal stabieler en simpelweg veel sneller en wie wil er nou niet sneller web?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten