vrijdag 4 september 2015

Westerveld by means of 'eilandjes' over op glasvezel - Dagblad van het Noorden

DVHN | Gepubliceerd op 03 september 2015, 07:05 Laatst bijgewerkt op 03 september 2015, 00:07

DIEVER - Westerveld op Glas heeft een alternatieve manier bedacht om deze gemeente van glasvezel te voorzien. Het burgerinitiatief denkt daarmee veel sneller met de aanleg te kunnen beginnen.

In Westerveld heeft nog niemand toegang tot snel information superhighway by way of glasvezel. In het buitengebied van deze uitgestrekte gemeente zijn op dit second de verbindingen zelfs zo traag dat hier en daar internetbankieren een probleem is. web als in andere Drentse gemeenten zijn er lokale initiatiefnemers die daar verandering in willen brengen.

BuitengebiedWesterveld op Glas peilde vorig jaar al de belangstelling bij inwoners en bedrijven voor glasvezel. ,,De hele gemeente telt zo'n eleven.000 adressen. Het buitengebied, waar de behoefte aan sneller internet het grootst is, telt er pakweg 3500. Hier gaven 1000 huishoudens en bedrijven meteen aan dat ze mee wilden doen", vat Frank Geukers samen, de voorzitter van Westerveld op Glas.

Een volgende stap op weg naar realisering van een glasvezelnetwerk zou kunnen zijn de geïnteresseerden te verleiden tot definitieve deelname. Geukers: ,,In veel gemeenten is na stap een, de belangstellingsregistratie, de vraagbundeling de tweede stap. Maar dan moet je maar afwachten of je het vereiste percentage deelnemers haalt." In Midden-Drenthe bijvoorbeeld blijft de teller momenteel steken bij 43 procent, terwijl minimaal 65 procent van de adressen mee zou moeten doen.

Vijfenveertig eilandjesWesterveld op Glas bedacht iets anders. ,,Als je deze grote gemeente helemaal wilt verglazen, moet er 720 kilometer kabel de grond in. Het door ons ingeschakelde ingenieursbureau IPfiber heeft het totale grondgebied daarom opgedeeld in 45 kleinere stukken. Door één zo'n 'eilandje' van glasvezel te voorzien, kun je inwoners en ondernemers in de hele gemeente meteen concreet iets laten zien. Naderhand kun je het ene eilandje met het andere verbinden, maar je hoeft niet direct de hoge aanvangskosten van een compleet glasvezelnetwerk op te hoesten."

 Volgens Geukers is deze aanpak uniek in heel Nederland. Hij schat dat nog voor eind dit jaar de eerste schop de grond in kan. Westerveld zou in dat geval in één keer een voorsprong nemen op de andere Drentse gemeenten waar vergelijkbare burgerinitiatieven actief zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten