donderdag 10 september 2015

Oosterbeek zet schouders onder glasvezel - Hoogenlaag

OOSTERBEEK De digitale wereld verandert in sneltreinvaart. Voor heel wat mensen zijn bestaande internetverbindingen niet snel genoeg meer. Glasvezel biedt uitkomst. In Oosterbeek wordt er voorzichtig begonnen met de aanleg van glasvezel.Feike KlompEerst in Zuidoost Oosterbeek, nu staat Zuidwest Oosterbeek op de rol. Vorige week donderdag vond er een informatieavond plaats in de Concertzaal. Zestig inwoners kwamen op de avond af.Het bedrijf Reggefiber gaf tekst en uitleg over wat glasvezel inhoudt. Reggefiber richt zich sinds 2005 op de aanleg en het beheer van een open glasvezelnetwerk. Het bedrijf is in 200 gemeenten actief en ondertussen zijn ruim twee miljoen huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten.

Uitgangspunt van glasvezel: glasvezel biedt een veel stabielere en snellere internetverbinding dan bestaande koperverbindingen. Glasvezel is een haardun draadje van glas.

Door dit draadje wordt licht gestuurd, licht van een laser, wat supersnel is (met 300.000 kilometer per uur). Ambassadeur Bert Bastiaan sprak namens Reggefiber tijdens de Oosterbeekse informatieavond. Hij komt uit Woudenberg, waar de belangstelling voor glasvezel enorm is, zo meldde hij.

,,Onze information groeit jaarlijks met zestig procent. We gebruiken steeds meer apparaten met een internetverbinding. Dan komt de snelheid in het geding. Glasvezel is echt de oplossing."

Een aantal bezoekers become benieuwd hoe het zit met de suppliers: ,,Het is een open netwerk toegestaan door de Opta (Onafhankelijke post en Telecommunicatie Autoriteit). De meeste serviceproviders leveren hun diensten op het open netwerk."

SAMENWERKING In juni tekende het Renkums college een samenwerkingsovereenkomst met Reggefiber om in Oosterbeek aan de slag te gaan. De fractie van GemeenteBelangen (GB) ontwikkelde onder aanvoering van de 'initiatiefgroep Glasvezel Gemeente Renkum' een web page (www.renkumopglasvezel.nl) waarop inwoners kunnen melden dat ze all rightgeïnteresseerd zijn in g lasvezel. Als het aan GB ligt komt er op termijn overal in de gemeente Renkum glasvezel.

all righthet bedrijfsleven krijgt aandacht. Wethouder Jasper Verstand benadrukte onlangs dat er op de bedrijventerreinen Veentjesbrug in Heelsum, Schaapsdrift in Renkum en de Hes West Oosterbeek al glasvezel ligt. Op korte termijn is de Cardanuslaan in Doorwerth aan de beurt.

,,Ik weet zeker dat o.k.inwoners en bedrijven uit andere kernen glasvezel of in ieder geval een snelle internetverbinding willen. Het stimuleren van de aanleg van glasvezel in alle dorpen is alrightopgenomen in ons coalitieakkoord 'Veranderend Renkum'."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten