zondag 6 september 2015

Glasvezel voor Nieuwleusen kost four,5 miljoen euro - De Stentor

NIEUWLEUSEN - Als de gemeenteraad van Dalfsen eind deze maand groen licht geeft voor een garantstelling van 3,5 miljoen euro, dan gaat in Nieuwleusen nog dit jaar de schop de grond in voor glasvezel.

De kern van het dorp, maar okayhet buitengebied moeten dan voor 2017 voorzien zijn van een snelle verbinding. "Maar dan moet alles meezitten", zeggen Martin Luinstra en Gertjan manufacturer van Nieuwleusen Synergie, de duurzaamheidsvereniging in het dorp. Begonnen wordt met de aanleg op het industrieterrein in Nieuwleusen, om verder te gaan in de kern Nieuwleusen-Noord.

Voor grote aanbieders als KPN is aanleg van glasvezel in met identify het buitengebied niet rendabel, vandaar dat ze in Nieuwleusen zelf de handschoen hebben opgepakt om niet jaren te hoeven wachten. De benodigde financiën voor de aanleg - een investering van 4,5 miljoen euro - komen onder meer voort uit een lening van de financial institution en contributie van leden van Nieuwleusen Synergie. Omdat aansluitingen in het buitengebied vele malen duurder zijn die in de kern heeft Synergie besloten hiervoor een bijdrage van 250 euro per adres te vragen. "Echt een schijntje", zegt Luinstra. "In andere plaatsen betaal je een tientje per maand en dat tien jaar."

Nieuwleusen Synergie heeft al een peiling in het dorp gehouden en denkt dat het minimaal percentage aansluitingen om te starten met aanleg - 30 procent van de adressen binnen de bebouwde komen, 60 procent erbuiten - eenvoudig gehaald gaat worden. "En als we dan eenmaal begonnen zijn loopt het meestal op."

Om de raad te overtuigen van de noodzaak van glasvezel maken Luinstra, brand en very wellHerman Odink als derde lid van de werkgroep volgende week een rondje langs de politieke partijen. Zonder garantstelling kan Synergie haar plannen onmogelijk uitvoeren. En glasvezel - koper komt er in Nieuwleusen niet meer aan te pas - is juist zo belangrijk. "Het maakt een dorp klaar voor de toekomst."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten