maandag 29 juni 2015

Langer wachten op glasvezel in Achterhoek - De Stentor

LOCHEM Inwoners van het Achterhoekse buitengebied moeten langer wachten op snel information superhighway. Het duurt nog minimaal een jaar voordat inwoners een aanbod krijgen.

Dat meldt de provincie Gelderland vrijdag. De provincie zet zich met tien Achterhoekse gemeenten, waaronder Lochem, Bronckhorst en Berkelland, in om bewoners van het buitengebied aan te sluiten op glasvezel. Zo krijgen zij de beschikking over snel web. Provincie en gemeenten besloten vorig jaar om zelf een netwerk aan te leggen en daarvoor een eigen bedrijf op te richten. Europese wetgeving leek daarvoor mogelijkheden te bieden. De Europese Commissie verbindt echter voorwaarden aan overheden die dit soort steun willen geven. Maar de afgelopen weken blijkt dat de regels anders moeten worden uitgelegd dan was verwacht, meldt de provincie Gelderland. 'Die weg leidt tot de aanleg van het netwerk via een aantal stappen met tussentijdse toetsing in de markt. Het doorlopen van al die stappen en de daarbij horende (reactie)tijd vraagt ongeveer een jaar'.

,,We wilden sneller dan mogelijk turned into'', zegt een teleurgestelde gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Provincie en gemeenten werken nu aan een passende aanpak binnen de mogelijkheden die de Europese Commissie biedt. Het gevolg is dat het nog ongeveer een jaar duurt voordat bewoners een aanbod tegemoet kunnen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten