zaterdag 13 juni 2015

Glasvezel in regio IJmond nog toekomstmuziek - Noordhollands Dagblad

BEVERWIJK - Terwijl inmiddels twee miljoen Nederlanders maken inmiddels gebruik van cyber web via glasvezelkabels, komt de regio IJmond er op het gebied van dit snelle cyber web karig vanaf.

Door Koen van Eijk - eleven-6-2015, 22:00 (update 12-6-2015, 9:24)

D

e meeste inwoners van Beverwijk, Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest zijn nog aangewezen op de gangbare koperen kabel van Ziggo/UPC.

Grote delen van het kabelnetwerk zijn al van glasvezel, maar het laatste stukje tot aan huis nog niet. UPC/Ziggo heeft geen plannen zijn kabelnetwerk te verglazen tot aan de deur. De tot Ziggo gefuseerde kabelaar zegt dat er nog steeds rek zit in de snelheid van het koperen kabelnetwerk.

Bazaar

Op distinctive plekken is glasvezel in de regio wel in gebruik. Bij de aanleg van de Broekpolder in Beverwijk en Heemskerk is er na de eerste fase rekening mee gehouden voor de bouw van de huizen. De kabels zijn toen aangelegd. Sommige huizen hebben glasvezel tot de drempel. Andere moeten het laatste stuk zelf nog laten aanleggen.

o.k.De Beverwijkse Bazaar is overgegaan op glasvezel. Het oude netwerk bleek op drukke weekenddagen ontoereikend waardoor wifi traag werkte. ,,Het gaat nu een stuk soepeler'', zegt it-supervisor Richard Hulshof van de Bazaar.

Op het bedrijventerrein zijn hier en daar hoofdaansluitingen. Het laatste stuk heeft De Bazaar laten doortrekken. Een forse investering, maar omwille van de klantvriendelijkheid noodzakelijk, legt Hulshof uit. ,,Het hele systeem werd platgetrokken.''

Niet beschikbaar

In oudere wijken in de IJmond is nog helemaal geen glasvezel te vinden. Het is o.k.niet beschikbaar. Dat is makkelijk na te gaan door je postcode in te tikken op de web page van aanbieders.

,,In Noord-Holland is voor huishoudens op nog maar weinig plaatsen glasvezel beschikbaar'', bevestigt woordvoerster Jacomine Rozenmuller van Reggefiber, verantwoordelijk voor negentig procent van de aanleg van glasvezelkabels in Nederland. ,,Er zijn een paar plukjes. In de Broekpolder bijvoorbeeld. Verder in Heerhugowaard en Heiloo.''

Reggefiber steekt pas de schop de grond in als serviceproviders aangeven dat onder hun klanten de vraag bestaat naar meer bandbreedte. ,,Daarnaast speelt de graafafstand een rol. Het moet wel rendabel zijn'', aldus Rozenmuller.

Volgens specialists is glasvezel vanwege de unieke aansluiting sneller dan het bestaande netwerk, dat met de hele buurt gedeeld moet worden. Zodra veel buren op internet zitten, daalt de snelheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten