dinsdag 21 april 2015

Wat heeft jouw business aan glasvezel? - Baaz.nl

Glasvezelbedrijven zijn druk met de uitrol van glasvezel bij consumenten en bedrijven. Maar moet je daar wel aan meedoen? Volgens sommigen biedt het nauwelijks meerwaarde boven kabel of DSL. Maar niets is minder waar.

Potentie

De snelheid van glasvezel is nagenoeg onbeperkt. Dat komt door de manier waarop de verbinding werkt. Glasvezel bestaat uit een dunne draad van – jawel – glasvezel, waarover lichtsignalen schieten. Glasvezelverbinding is digitaal: het signaal kan 'aan' of 'uit' staan, het equal van 0 en 1. Vergelijk het met een soort morsecode by the use of een zaklamp. Die nullen en enen gaan letterlijk met de snelheid van het licht over de lijn.

In de praktijk is de gemiddelde snelheid van glasvezel momenteel ongeveer twee tot vijf keer zo hoog in vergelijking met kabel of DSL. Echter, glasvezel heeft een nog veel grotere potentie. Waar eerder genoemde technieken tegen hun einde aan lopen, biedt de snelheid van glasvezel vanwege die lichtsnelheid enorme groeipotentie.

En die snelheidstoename vereist geen herinvestering. Je investeert namelijk in de bedrading en aansluiting zelf. De snelheid wordt vooralsnog beperkt door hubs in de wijken, en die worden beheerd door de glasvezelaanbieder. Die zal de snelheid van de hubs in de toekomst verder opvoeren, zonder dat een herinvestering van organisaties en consumenten daarvoor nodig is.

Symmetrisch

Een ander voordeel van glasvezel ten opzichte van traditionele verbindingen als kabel en DSL is de zogeheten symmetrische verbindingssnelheid. Dat betekent dat de verzend- en ontvangstsnelheid even groot is. Of je nu gegevens binnenhaalt (downloaden) of verstuurt (uploaden): de snelheid ligt op een hoog niveau. Bij kabel en DSL is dat niet zo. Bij die technieken is de snelheid waarmee data wordt verstuurd vrijwel altijd vele malen lager dan de downloadsnelheid.

Voor de toekomst...

Die snelheid en bandbreedte worden steeds belangrijker, need de enterprise vraagt om steeds meer dataverkeer. Een belangrijke trend is bijvoorbeeld het information superhighway of things (IoT): steeds meer apparaten krijgen een internetaansluiting. Denk aan wearables, digicam's, sensoren, thermostaten, koffieautomaten en vending machines. Volgens onderzoek van Deloitte worden dit jaar alleen al één miljard apparaten met een IP-adres verkocht. 60 procent daarvan is bestemd voor het bedrijfsleven en maar liefst seventy five procent van alle managers geeft aan IoT op de een of andere manier in de bedrijfsvoering op te nemen.

Vergeet alrightde toenemende druk op het internet van smartphones en capsules niet. Al die apparaten samen genereren een enorme hoeveelheid dataverkeer. Met een glasvezelverbinding ben je klaar voor die ontwikkelingen. Een investering in glasvezel is dus een investering in de toekomst.

… maar okayvoor nu

Maar glasvezel bewijst o.k.nu zijn waarde. Een symmetrische, breedbandige verbinding is niet alleen fijn, maar soms zelfs noodzakelijk voor een moderne bedrijfsvoering. Zeker wanneer je business veel leunt op clouddiensten als office 365 of Salesforce. Of zelfs complete digitale werkplekken uit de cloud. Voor een vlotte gebruikservaring met cloudapps en digitale werkplekken is niet alleen de down load-, maar very wellde uploadsnelheid met het internet belangrijk. Je stuurt immers internet zo goed facts richting de cloud.

Daarnaast is glasvezel vrijwel een voorwaarde voor 4K-videovergaderingen: videoconferencing met een scherpte en geluid zo levensecht dat het visueel in weinig meer verschilt met een precise existence-assembly. Levensecht beeld en geluid betekent echter enorme hoeveelheden dataverkeer. Voor een stottervrije 4K-videomeeting is een breedbandige verbinding in beide richtingen noodzakelijk. Het beeld en geluid moet immers web zo snel naar de andere partij gestuurd worden als dat het bij jou moet binnenkomen.

Meerdere filialen

Glasvezel bewijst o.k.zijn waarde in bedrijven met meerdere filialen die veel information over en weer uitwisselen. all rightdan komt de symmetrische, breedbandige verbinding van pas: filiaal A ontvangt namelijk zo snel de facts als dat filiaal B het verstuurt. Bij een DSL- of kabelverbinding zou dat onderlinge verkeer kampen met een forse upload-bottleneck.

Investeren in glasvezel is verstandig. De extra bandbreedte en symmetrische verbinding is meer dan welkom in het huidige tijdperk van cloud en IoT. Daarbij lopen alternatieven als kabel en DSL tegen hun technische limieten aan. Het is dan very wellniet de vraag of, maar wanneer jouw company niet meer om glasvezel heen kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten