Gemeenschapslijst Someren-Eind en Sluis XIII komt met een initiatiefvoorstel om aanleg van glasvezel in het buitengebied in de gemeente Someren mogelijk te maken.
Dat blijkt uit onderstaand persbericht:
Glasvezel is voor veel bewoners in het buitengebied een langgekoesterde wens. very wellzij willen op een snelle wijze gebruik kunnen maken van de digitale snelweg. Aanleg van glasvezel in het buitengebied is eigenlijk nog meer wenselijk dan in de bebouwde kom omdat daar relatief snel internet al beschikbaar became en is in de vorm van cyber web by the use of de kabel. In het buitengebied wordt veelal nog gebruik gemaakt van internet by the use of de telefoonkabel die in deze tijd eigenlijk niet meer geschikt is voor het digitale verkeer. In de toekomst zal de vraag naar glasvezel in het algemeen en dus okayin het buitengebied gaan toenemen.
Door rijksbeleid zullen steeds meer inwoners langer thuis blijven wonen en gebruik gaan maken van zorg op afstand door het gebruik van domotica. Daarvoor is glasvezel onmisbaar. all rightvanuit bedrijven in het buitengebied wordt de roep om glasvezel steeds luider.
distinctive initiatieven zijn inmiddels bekeken en stuiten steeds op hetzelfde probleem. Dat zijn de financiën die gemoeid zijn met de aanleg. Omdat we steeds vastlopen op dit probleem komen we niet verder. Geen enkele investeerder is op dit second bereid om over te gaan tot de aanleg van glasvezel omdat het financieel niet haalbaar is.
In vrijwel alle verkiezingsprogramma's van het afgelopen jaar become te lezen dat partijen zich hiervoor willen inzetten. Het is echter de Gemeenschapslijst die daadwerkelijk de daad bij het woord voegt onder het motto "GEWOON DOEN!". Zij hebben nu een financieringsvoorstel ingediend, wat bedacht is door oud-wethouder Guido Schoolmeesters, dat aanleg van glasvezel in het buitengebied van Someren daadwerkelijk mogelijk gaat maken.
Kort samengevat houdt het voorstel van de Gemeenschapslijst het volgende in:
Kosten voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied wordt geschat op 5 miljoen euro. De gemeente Someren stelt dit bedrag beschikbaar voor de aanleg. Een private partij gaat het glasvezelnet exploiteren en betaalt het netwerk in 25 jaar terug aan de gemeente zonder daarvoor rente te betalen. De private partij wordt na betaling van de laatste termijn pas eigenaar van het netwerk. Uit de markt krijgen we te horen dat dit een interessant aanbod is en dat er dus partijen zullen zijn die onder deze voorwaarden willen gaan exploiteren.
De kosten voor de gemeente zijn beperkt tot het renteverlies over 2,5 miljoen euro gedurende 25 jaar. Het totaal bedrag is wel 5 miljoen maar omdat daar op afgelost wordt moet slechts met de helft gerekend worden. Omdat de gemeente verplicht is om hun geld onder te brengen bij het rijk, het zogenaamde schatkistbankieren, is de renteopbrengst op dit moment erg laag zelfs lager dan 0,1%. Dit betekent dat op dit second het renteverlies jaarlijks slechts € 2.500 zal bedragen.
Met dit voorstel maakt de Gemeenschapslijst het doel om zo veel mogelijk glasvezel aansluitingen te realiseren, tegen geen of lage aansluitkosten, in het buitengebied van Someren met een zo laag mogelijke gemeentelijke bijdrage mogelijk. Waardoor o.k.de bewoners van het buitengebied op een snelle wijze gebruik kunnen maken van de digitale snelweg en daardoor all rightlanger thuis kunnen blijven wonen en toch de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben. alrightkunnen bedrijven in het buitengebied aansluiten op de digitale snelweg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten